บรรจุภัณฑ์จากวัสดุธรรมชาติแบบไทยๆ อย่างใบตอง กำลังถูกจับตามองจากหลายๆบริษัท ผิวของใบตองนั้นมีลักษณะเหมือนเทียนซึ่งเหมาะแก่การบรรจุอาหารเปียกและอาหาร ที่มีรสเลี่ยน นอกจากนี้ใบตองก็ยังสามารถนำมาประยุกต์ให้เป็นบรรจุภัณฑ์หลายๆแบบได้เพียง แค่อาศัยเทคโนโลยีการตัด แต่จะต้องไม่ใช้กาวในการทำ ซึ่งจะทำให้บรรจุภัณฑ์ที่ทำจากใบตองนี้สามารถใช้ได้ดีจนบริษัทยักษ์ใหญ่หลายรายได้ทุ่มงบประมาณในการวิจัยและพัฒนา แต่ “Tal Marco” นักพัฒนาชาวอิสราเอลกลับคิดแหวกแนวออกไป เขาได้ประยุกต์การห่อใบตองของชาวตะวันออกเฉียงใต้ มาทำเป็นบรรจุภัณฑ์และนำแสดงโชว์ในงาน “Dining 2015” เรียกความสนใจจากผู้เข้าชมได้เป็นอย่างดี เพราะดูแปลกตาและมีสไตล์ไม่เบา via:http://www.bunjupun.com/index.php?s=Tal+Marco
“Using banana leaves as a new material to create new ecological packages for take away. Banana leaves are a by product which exists in many regions around the world This material has a wax-like surface which is ideal for wet and greasy foods. It is flexible and therefore can be adapted to many types of packaging. The leaves last long after they are cut off the trees. The packages are cut to form using die cutting technology. No glue is used. The unique qualities of this material allow packages to be opened simply by tearing the banana leaf along its natural perforation.”
-Tal Marco